کاربردهای صنعتی فلزات گرانبها
صنایع متعددی از فلزات گرانبها برای اهداف مختلفی از ساخت و ساز گرفته تا پزشکی استفاده می کنند. بسته به وضعیت صنعت و میزان تقاضا، قیمت این فلزات می تواند تغییر کند. ما در این مقاله به بررسی انواع فلزهای گرانبها و کاربرد آنها در صنعت می پردازیم.
طلا، شناخته شده ترین فلز گرانبها: طلا یکی از مهم ترین فلزات گرانبها است که مورد تقاضای بسیاری از صنایع است. کاربرد آن از سفر به فضا تا ساخت جواهرات نفیس را شامل می شود. در اینجا چند کاربرد مهم این فلز گرانبها را شرح می دهیم. ناسا نیاز به ساخت وسایل نقلیه فضایی با ویژگی های خاص و مطمئن دارد. به همین دلیل، طلا در بسیاری از برنامه های کاربردی مربوط به سفرهای فضایی استفاده می شود. مدار وسیله نقلیه فضایی از جنس طلا است، زیرا طلا یک رسانای الکتریسیته قابل اعتماد است.
طلا در بین تمام فلزات گرانبها چکش خوارترین به شمار می رود. این ویژگی به طلا اجازه می دهد تا به ورقه های بسیار نازک تا چند میلیونم اینچ تبدیل شود. این ورقه های چکش خورده به عنوان برگ طلا نیز شناخته می شوند و برای افزودن طلا به مبلمان، قاب عکس و سایر وسایل خانه مورد استفاده قرار می گیرند. طلا به راحتی خورده نمی شود و این ویژگی موجب شده که برگ طلا برای تزئین سطوح خارجی و داخلی بسیاری از ابزار و وسایل قابل استفاده باشد.
اگر از تلفن همراه، لپتاپ، دسکتاپ یا تبلت استفاده میکنید، حتما قطعه کوچکی از طلا نیز دارید. طلا بهتر از هر فلز گرانبها قادر به انتقال اطلاعات دیجیتالی است. برای نصب ریزپردازنده ها و تراشه های حافظه از روکش طلا استفاده می شود. همچنین کانکتورهایی که برای اتصال کابل ها مورد استفاده قرار می گیرند نیز از جنس طلا می باشند. طلا حتی در سیستم های GPS و ماشین حساب ها نیز دارای کاربرد است. بیش از 75 درصد طلای تازه استخراج شده در جواهرات استفاده می گردد. طلا به دلیل درخشندگی، رنگ، چکش خواری و مقاومت در برابر کدر شدن، قرن ها است که در صنعت جواهر سازی کاربرد دارد.
نقره: نقره به عنوان یک منبع برای نیروگاه های صنعتی به شمار می رود. در میان تمام عناصر زمین، نقره بهترین رسانای گرما و الکتریسیته و بازتابش نور را دارد. همچنین دارای خواص ضد میکروبی نیز می باشد. این نوع از فلزات گرانبها کاربرد های مختلفی دارند که عبارت اند از ساخت آینه، باتری و وسایل الکترونیکی. تولید بانداژ ها آنتی باکتریال برای جلوگیری از تجمع باکتری ها، افزایش اثربخشی داروها، تصفیه آب در کشورهای جهان سوم و بیمارستان ها.
پلاتین: پلاتین از جمله فلزات گرانبهای نادر به شمار می رود. با این حال طیف گسترده ای از کاربردها مانند مصارف صنعتی از جمله مبدل های کاتالیزوری، تجهیزات آزمایشگاهی و حتی تجهیزات دندانپزشکی را شامل می شود.
پالادیوم: پالادیوم از جمله فلزات گرانبهای سفید رنگ است که به دلیل تقاضای زیاد در صنایع متعددی مانند دندانپزشکی، تصفیه آبهای زیرزمینی و جواهرات، دارای ارزش بالایی است.
سایر فلز های گرانبها و کاربرد آنها
ایریدیوم: ایریدیوم که معمولا برای مصارف صنعتی با پلاتین آلیاژ می شود را در محصولات متعددی می توان یافت. این ماده به عنوان یک هادی برای محصولات الکتریکی عمل می کند. همچنین در تجهیزات آزمایشگاهی که هنگام استفاده دمای آنها به صورت غیر عادی بالا می رود، استفاده می گردد.
اسمیوم: این دسته از فلزات گرانبها معمولا به تنهایی در کاربردهای صنعتی استفاده نمی شوند. اوسمیوم معمولا به صورت آلیاژی با پلاتین و سایر فلزهای گرانبها ظاهر می شود. اوسمیم متراکم ترین عنصر طبیعی است که به عنوان یک آلیاژ ایده آل برای استفاده در ابزار ها و تجهیزات مقاوم و سخت تبدیل شده است.
رودیوم: رودیوم در برخی از خواص مانند مقاومت در برابر خورندگی مشابه ایریدیوم است که موجب شده این فلزات گرانبها به انتخاب خوبی برای تجهیزات و ظروف حاوی مواد شیمیایی خطرناک تبدیل شوند. رودیوم همچنین به طور غیرعادی بادوام است و تقریبا غیر ممکن است که کدر شود. رودیوم اغلب فلزات پایه مانند فولاد یا برنج را پوشش دهی می کند.
روتنیوم: مانند اوسمیوم، روتنیوم معمولا به شکل آلیاژ ظاهر می شود و برای سخت شدن آلیاژهای پلاتین و پالادیوم استفاده می گردد. این نوع از فلزات گرانبها هنگامی که با پلاتین ترکیب می شوند، در صنایع الکتریکی و ساخت قطعات الکتریسیته مورد استفاده قرار می گیرند.
خرید فلزهای گرانبها برای سرمایه گذاری
فلزهای گرانبهای فیزیکی نوع خاصی از سرمایه گذاری محسوب می شوند. این فلزات به دلیل کمیابی و بین المللی بودن دارای قیمت جهانی هستند. فلزهای گرانبهای فیزیکی، بر خلاف سایر اشکال سرمایه گذاری، ارزش ذاتی نیز دارند. به عبارت دیگر، وضعیت ثابت این فلزات در طول قرن ها، دوام و مفید بودن آنها موجب شده ارزش خود را طول زمان حفظ کنند. بنابراین، تعجب آور نیست که این فلزات هنوز هم برای انتقال ثروت (ارث، پس انداز و غیره) توسط اکثر سرمایه گذاران به عنوان یک سرمایه مورد استفاده قرار می گیرند.
بنابراین فلزات گرانبها می توانند یک دارایی مورد اطمینان برای تنوع بخشیدن به هر سبد سرمایه گذاری باشند. بهویژه، میتوان از آنها برای محافظت در برابر نوساناتی که گاهی اوقات در اشکال دیگر داراییها دیده میشود، استفاده کرد. به عنوان مثال، بسیاری از سرمایه گذاری ها و سهام ها می توانند بسته به شرایط دچار رکود قیمت گردند، اما قیمت فلزهای گرانبها از نظر تاریخی پایدارتر است.
آیا قیمت فلزات گرانبها در دراز مدت پایدار است؟
شهرت اصلی فلزات گرانبها در بازار جهانی و سرمایه گذاری به عنوان "سرمایه گذاری امن" شناخته می شود. همانطور که ذکر شد طلا، نقره، پلاتین و پالادیوم نه تنها محصولات سرمایه گذاری هستند، بلکه به عنوان مواد اولیه در بسیاری از کالاهای مصرفی مورد استفاده قرار می گیرند.
در واقع، فراتر از استفاده تجاری فلزات گرانبها در جواهرات، نیاز زیادی به این فلزات در بسیاری از صنایع از الکترونیک و فناوری گرفته تا پزشکی، صنعت خودروسازی و حتی اکتشاف فضا می باشد. این نیازهای تجاری و صنعتی از تقاضا و عرضه فلزهای گرانبها حمایت کرده و به حفظ ثبات قیمت آنها کمک می کند. بنابراین، خرید فلزهای گرانبها یک سرمایه گذاری با ثبات تاریخی است. همچنین خواص ویژه آنها امکان استفاده های متنوع این فلزات را فراهم می کند. اگرچه قیمت آنها اغلب کندتر از سایر انواع سرمایه گذاری ها افزایش می یابد، اما در بلند مدت همواره رو به افزایش است.
فلزات گرانبها یکی از بهترین گزینه های سرمایه گذاری به شمار می روند. قیمت ثابت،کمیاب بودن...